z wizytą u baristy

Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją popijać?
Historia kawy rozpoczyna się bodajże w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i stosowali owoce kawowca. Jednak w owym czasie nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, innymi słowy pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie dusili owoce kawowca oraz mieszali je z solą i masłem, a samych owoców nie pielęgnowano specjalnie w konkretnych celach, tylko zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Sporo wieków w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała opracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, by można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w globie, a więc jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w takim razie coraz to bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności oraz przechodząc rozmaite modyfikacje, by uzyskać rozmaite postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Współcześnie większość spożywanych artykułów jest dla nas bardzo łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda gigantycznego trudu. z wizytą u baristy Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niesłychanie śladowe przypadki. Zatem także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a też poprawnego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film