Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz dobrze zjeść? Wśród licznych możliwości, jakie daje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to różnorodność smaków, połączeń oraz spora dawka zdrowia.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Polakom kuchnia włoska, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz czasem z winem. Tymczasem włoska kuchnia to również takie przysmaki jak słodkie desery czy oliwki.
Popularne włoskie potrawy
Makarony to baza włoskiej kuchni. Włosi gotują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wymyśleć produkty których nie można dodać do makaronu. jemy w restauracji Ryby, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna oraz rożnorodne przyprawy, sprawiają, że pasty można jeść codziennie.
Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska to niezbyt grube ciasto oraz mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też canelloni, tortellini, minestrone i liczne desery – takich jak granita czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- ricotty, mascarpone oraz grana padano.
Zobacz film