Prawdziwie włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy
Restauracje włoskie to w kraju najczęsciej spotykany rodzaj restauracji. Lubimy włoskie jedzenie bo jest smaczne, sycące oraz ładnie wygląda na talerzu. Oczywiście najczęściej decydujemy się na włoskie makarony. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską goście degustują rzadsze potrawy – canelloni, gnocchi i desery włoskie.
Rozglądając się za dobrą włoską restauracją trzeba zwrócić uwagę na elementów: jak wiele składników naprawdę jest sprowadzanych z Włoch, czy w karcie można znaleźć też nie tak typowe potrawy, czy karta win, oferuje typowo włoskie wina. Włoska kuchnia to bogata różnorodność oraz dania z różnych części kraju. W dobrej restauracji znajdziemy naturalny klimat Włoch.
Włoska kuchnia nie jest skomplikowana, ale to wcale nie oznacza, że że nie jest dobra Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to niezwykle smaczna kuchnia z Europy .
Dobre wina włoskie
Żadna szanująca się knajpka włoska, która aspiruje do bycia klasycznym punktem na kulinarnej mapie regionu, nie powinna zaniedbywać wina. Kolacja na włoską modę bez wyjątku powinien obejmować również wino. Odrobina białego wina to we Włoszech typowa praktyka. Kolejne ciekawe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa Klasyczne włoskie wina to przede wszystkim toskańskie vin santo, lombardyjskie franciacorta a także noto z Sycylii. Włoska restauracja – o ile rzeczywiście chce być postrzegana jako prawdziwie włoska, musi mieć bogatą kartę win.
Regionalna włoska restauracja
Mając ochotę poznać wyjątkowość kuchni włoskiej bez wątpienia trzeba odwiedzić restaurację, która potrafi przyrządzić nie jedynie makaron i pizzę.
Zobacz film