Zdrowe desery zamrażane? Z jakiego powodu nie?

Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie trzeba odmawiać sobie chwili przyjemności oraz bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic łatwiejszego niż zrobienie sobie zdrowego deseru, który będzie nie jedynie niskokaloryczny, niemniej jednak też kapitalnie wpłynie na nasz organizm i przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, wiadomo, że najswobodniej robić je latem i wiosną, kiedy tak właściwie dojście do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Dużą popularnością cieszą się zdrowe desery mrożone, które będą pobocznym orzeźwieniem w upalne dni.

Desery lodowe

Przepysznym, słodkim oraz dobrym też dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany należy zmiksować z dobrą porcją solidnej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z dodatkową dawką malin czy też jakimś ciekawym sosem owocowym. To doborowa alternatywa dla prawdziwych łasuchów, należy tylko pamiętać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym oraz świeżym pomysłem, a przy tym autentyczną rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego typu owoców bądź z mieszanki. Dodatkowym plusem jest również to, że na sorbet nie wypada długo czekać, nie musi być całkowicie zamrożony, taki o gęstości półpłynnej smakuje zdecydowanie przyzwoiciej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego czy też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni muszą zaspokoić się zmrożonymi owocami, jakie są perfekcyjną przekąską w trakcie upalnych dni. Kapitalnie smakują mrożone maliny czy borówki, jakie niesłychanie łatwo pogryźć. Zamrażane desery wolno robić również z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu